Bdsm en Communicatie

In het samen delen ligt de basis van sámen groeien.

Dat communiceren in een bdsm relatie belangrijk is heeft denk ik geen uitleg nodig, dat is iets dat we allemaal weten en ervaren. Wanneer je elkaar als Dom en sub niet kent dan is die communicatie om meerdere redenen nodig, om elkaar beter te leren kennen, en om de kaders van het speelveld waarbinnen de Dom zich mag begeven helder te maken.

Wanneer je elkaar al kent, of een relatie deelt, dan blijft een goede communicatie nog steeds belangrijk om die kaders duidelijk te krijgen.
In het samen delen ligt de basis van sámen groeien. Ik leg bewust de nadruk op samen delen omdat er ook een perceptie is waarin één partij weet wat goed is voor de ander. Iedereen is natuurlijk vrij om de weg te volgen die goed voor hem/haar voelt, echter realiseer je dat wanneer je je laat leiden door iemand die voor jou weet wat goed voor je dat dit kan leiden tot een machtsverhouding waarbij de autoritaire persoonlijkheid communicatie inzet als middel. Een middel om een doel te bereiken, een middel om inzicht in jouw behoeftes, gedachten en gevoelens te krijgen. Stel jezelf de vraag of de communicatie voelt als tweerichting verkeer. Is er een uitwisselen van gedachten en gevoelens? Is er ruimte voor jou om te vragen hoe de ander zich ergens bij voelt? Stelt de ander zich kwetsbaar op of schermt deze zijn/haar gevoelsleven voor jou af?

Dit blog is een fragment van een breder artikel dat ik heb gepubliceerd op BdsmMinnend.

Wil je graag praten naar aanleiding van deze tekst, over dit onderwerp of iets anders aan bdsm gerelateerd, Stuur me gerust een bericht.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: