Het belang van geborgenheid

In geborgenheid ligt een gevoel van veiligheid besloten.

Geborgenheid is een essentieel onderdeel van een relatie, als partner kun jij een groot aandeel leveren in het gevoel van geborgenheid dat jouw partner ervaart.

Op het gebied van seksualiteit en beleven van bdsm is geborgenheid helemaal belangrijk. In geborgenheid ligt een gevoel van veiligheid besloten, je voelt je lekker veilig en geborgen binnen de dynamiek met je partner. Dit opent deuren om samen op ontdekkingstocht te kunnen gaan.

Ontbreekt het gevoel van geborgenheid dan is er meer geslotenheid, dit kan remmend werken op bijvoorbeeld communicatie omtrent wederzijdse seksuele gevoelens.

Wanneer ik stellen begeleid die worstelen met een verschil in verlangen dan is één van de eerste zaken waar ik samen met hen aan ga werken het gevoel van geborgenheid. Een tip die ik de lezers hier niet wil onthouden is de houding van beiden wanneer jullie praten over moeilijke onderwerpen. Er is een groot verschil in gevoel van geborgenheid wanneer je aan tafel tegenover elkaar zit, dit schept eerder een sfeer van onderhandeling dan een sfeer van verbinding. Er is letterlijk afstand. Mijn advies is om de fysieke afstand te verkleinen, door bijvoorbeeld op de bank tegen elkaar aan te gaan zitten. Elkaars lichamelijke warmte en aanwezigheid letterlijk voelen draagt bij aan het gevoel van veiligheid en verbonden voelen. Worden er onderwerpen besproken die veel emoties of onzekerheid losmaken? Ga dan zo tegen elkaar aan zitten dat je elkaar vasthoudt maar niet ziet, dit verlaagt de drempel en maakt het makkelijker om over moeilijke(re) onderwerpen te praten.

Wees je er van bewust dat je zelf een aandeel kunt leveren in het gevoel van geborgenheid dat jouw partner ervaart, durf ook met je partner te delen wat jij hierin nodig hebt.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: