Polyamorie staat voor een levenswijze waarin men openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie, waarbij ook ruimte is voor seksualiteit op de voorwaarde dat het gebeurt in openheid en eerlijkheid en met medeweten en instemming van alle betrokkenen.
Al eens eerder schreef ik een blog over bewust kiezen voor monogamie, vandaag wil ik graag de bewuste keuze voor Polyamorie belichten. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen het hebben van meer dan één intieme relatie zonder medeweten van betrokken partners (wat vaak benoemd wordt als vreemdgaan) en het hebben van meer dan één intieme relatie mét medeweten van betrokken partners. De partners onderling hoeven geen relatie met elkaar te hebben, al kan dit uiteraard wel.
Soms worden de termen polyamorie en swingen met elkaar verward, bij polyamorie gaat het om om de emotionele band, bij swingen gaat het om de seksuele spanning in het moment van intiem zijn met anderen dan eigen partner.
Kenmerkende pijlers
Kenmerkend voor polyamoreuze relatie’s is dat communicatie, duidelijke kaders, wederzijds respect belangrijke pijlers zijn binnen de relatie’s, ook loyaliteit en trouw aan de partners en keuzes behoren bij deze pijlers. Trouw wordt vaak in één mond genoemd met een keuze voor monogamie, je kunt echter prima trouw zijn aan meerdere partners. Het gaat per slot van rekening om de afspraken die gemaakt werden en het respect voor gemaakte afspraken, trouw zijn aan de afspraken die je hebt gemaakt.
Ik noemde communicatie als belangrijk aspect, elke relatie heeft voeding nodig, meerdere relatie’s aangaan betekent doorgaans dat je bereid moet zijn om in elke relatie te investeren. In welke mate je in welke relatie investeert zijn keuzes die je zelf, samen met de partner(s) maakt. Polyamorie is niet een kwestie van relaties aangaan en verwachten dat het zich dan verder vanzelf wel ontwikkelt, dat werkt in een monogame relatie evenmin. Het vraagt investering van alle betrokken partners.
Exclusiviteit
Seksuele exclusiviteit, kan dat dan wel bestaan binnen een polyamoreuze setting? In feite is elke seksuele relatie die je aangaat exclusief, met de betreffende partner met wie je dat specifieke stukje deelt. Natuurlijk hangt het ook af van de definitie die jij aan exclusiviteit geeft, als dit voor jou betekent dat je intimiteit en seksualiteit met één partner delen wilt dan is polyamorie voor jou wellicht geen goede keuze. Stel je hebt specifieke verlangens die je met je levenspartner kunt delen, denk bijvoorbeeld aan bdsm, dan kun je overwegen om voor deze specifieke verlangens een relatie aan te gaan met iemand waarmee je dit wel kunt delen. Met elke partner deel je een exclusieve relatie, elke relatie heeft zijn eigen kenmerken, en elke relatie vraagt om voeding en onderhoud.
Verwachtingen
Het is belangrijk om verwachtingen bespreekbaar te maken, weet wat jouw eigen verwachtingen zijn ten aanzien van de relatie die je hebt, en ten aanzien van de relatie(s) die je aangaat. Misschien veranderen verwachtingen, van zowel jou zelf als je partner wanneer je kiest voor polyamorie, dat is niet erg zolang je er samen maar over praat. Wanneer onvervulde verlangens mee spelen dan kan een andere relatie daarin iets wegnemen bij de partner die dit verlangen niet deelt (lees ook omgaan met verschil in verlangen). Ook andere gevoelens kunnen mee gaan spelen, wanneer je aan polyamorie begint weet je op voorhand niet wat de impact er van is. De impact op jou, op je partner en op jullie relatie dynamiek. Wees je hier bewust van, zorg dat je met regelmaat samen praat over de veranderingen en wat deze met jullie beiden doen. Er kunnen emoties boven komen waarvan je niet had gedacht dat deze los zouden komen, jaloezie is hierin een veel voorkomende. Bespreek de emoties, ze mogen er zijn, ze hoeven geen bedreiging te zijn voor de gemaakte keuze. Zie de emoties als onderdeel van het groeiproces. Een polyamoreuze levensstijl aangaan ís een proces waarin je groeit, dat geldt uiteraard ook voor de betrokken partners.
Zou je graag eens met iemand willen praten die onbevooroordeeld omgaan met gesprekken over dit onderwerp neem dan gerust contact met me op. Ook wanneer je slechts enkele korte vragen hebt, dan kun je gebruik maken van de optie om gratis jouw vraag te stellen.