Monogamie als keuze

Wanneer je kiest voor monogamie dan kies je voor de exclusieve verbinding met je partner, wat overigens niet uitsluit dat je niet intiem met anderen kunt zijn, maar dan binnen het kader van de afspraken binnen de relatie.

Aan reacties over de onderwerpen Polyamorie en Monogamie merk ik nogal eens dat monogamie beschouwd wordt als iets dat in een relatie werd opgelegd, aangedaan soms zelfs. Ik ben absoluut niet tegen Polyamorie, ook niet tegen vrije liefde, ik ben voor alles dat een bewuste keuze is met instemming van alle betrokken partners.

Daarom ook dat ik graag aandacht wil besteden aan het feit dat Monogamie ook een keuze kan zijn, en wat deze keuze kan inhouden. Wanneer je kiest voor monogamie dan kies je voor de exclusieve verbinding met je partner, wat overigens niet uitsluit dat je niet intiem met anderen kunt zijn, maar dan binnen het kader van de afspraken binnen de relatie. Want dát is wat monogamie kenmerkt. Het feit dát er relatie specifieke kaders gesteld worden en daarover gecommuniceerd wordt. Dat je samen de waarde van de monogame verbinding erkent, onderkent en je er hard voor maakt.

Het is een persoonlijk iets waar hierin de grenzen liggen, voor de één betekent monogamie dat er nooit fysiek intiem contact met een ander is, voor een ander kan dit wel mogelijk zijn mits aan voorwaarden verbonden. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat de intimiteit met een ander of anderen voor beiden een toevoeging biedt op het gezamenlijke delen.
Dit kan bijvoorbeeld met een trio, maar ook met meerdere sex partners. Het grote verschil wordt gevormd zodra er één  op één  in een andere ruimte gedeeld wordt, op dat moment wordt de eigen partner buiten gesloten en neemt het stukje toegevoegde waarde af. Ook kan dit negatieve emoties versterken, wat het tegenovergestelde is van de toegevoegde waarde van iets toevoegen aan de relatie.

Een ander aspect wat bij de bewuste keuze voor een monogame relatie aan bod kan komen is het feit dat er emoties kunnen zijn wanneer de verbinding minder sterk is. Emoties als eenzaamheid, verdriet en gemis. In relatie’s waar niet bewust voor monogamie gekozen wordt kan het voorkomen dat deze emoties opgelost worden door de monogamie te doorbreken. Bijvoorbeeld door in het geheim een affaire aan te gaan, stiekeme seks dates te hebben of door plotseling een sterke aantrekkingskracht te ervaren richting de keuze voor Polyamorie.

Bewust kiezen voor monogamie betekent dat je bewust bent van de mindere momenten in de relatie, dat je gemis bij je partner niet wegschuift als iets dat jou niet aangaat maar waarin je je partner steunt. Zelfs al kun je dat verlangen niet oplossen, je kunt je partner wel laten merken te weten dat deze emoties er zijn, je kunt je partner laten weten dat deze niet alleen staat met deze verlangens. Bij een bewuste keuze voor monogamie komen verantwoordelijkheden, wanneer je bewust kiest dan kies je ook bewust voor deze verantwoordelijkheden.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: