Wanneer de seksuele relatie met je partner onbevredigend is kan er gekeken worden naar andere opties, hierin zijn twee stromingen te herkennen die bepalend zijn voor de keuze:
- In overleg en communicatie met de partner
- Zonder overleg en communicatie met de partner
De keuze is mede bepalend voor de mogelijkheden, de keuze zegt wellicht ook iets over de bestaande emotionele binding die er met de partner is. Wanneer er een sterke emotionele binding is dan zal men het moeilijk vinden om een pad te gaan bewandelen waarbij de partner niet alleen volledig buiten beschouwing wordt gelaten maar de partner bewust onwetend wordt gehouden. Is er geen of een minimale emotionele binding met de partner dan kan de stap naar een pad waarbij de partner buitengesloten wordt wellicht minder zwaar voelen, realiseer je dat wanneer je deze keuze maakt je een spanningsveld opentrekt waarvan je nu nog niet weet wat de impact ervan op jou gaat zijn. Het zal van de aard van je relatie én van de relatie met jezelf afhangen of iets weghouden van je partner moeilijk is en spanning oproept, of dat je daar juist geen moeite mee hebt.
Welke keuze je ook maakt, het is goed om de tijd te nemen erover na te denken. Om voor jezelf op een rij te zetten wat de voors en tegens zijn. Wist je trouwens dat een gesprek met een onbevooroordeelde coach je hierin iets kan bieden? Je kunt me altijd (vrijblijvend) een bericht sturen en jouw situatie kort schetsen zodat ik je kan laten weten wat ik daarin voor jou zou kunnen betekenen, vaak kan ik met enkele tips je al op weg helpen.
Stel je overweegt om jouw seksuele behoeftes los van jouw partner te gaan beleven en je wil hierover niet met je partner praten, vraag jezelf af wat het doel van een gesprek voor jou is. Misschien ben je bang om veroordeeld te worden en is een gesprek voor jou nodig om te weten dat jouw partner je niet veroordeelt. Het kan zijn dat je bang bent om datgene wat jullie samen hebben opgebouwd te verliezen. Het is goed om in een gesprek jouw angsten te benoemen, om ruimte te geven aan zowel jouw kwetsbaarheden als die van jouw partner. Wees ervan bewust dat deze kwetsbaarheden niet hoeven te worden opgelost, je kunt elkaar geborgenheid bieden en zo in liefde verbonden blijven. Ook wanneer één of beiden een losstaand seksueel pad gaat bewandelen. Een verschil in verlangen kun je net zo zien als een verschil in voorkeuren voor een sport of hobby, natuurlijk is dit heel erg persoonlijk en het blijft belangrijk dat beide partners goed naar hun eigen grenzen kijken en eerlijk kunnen en durven zijn wanneer deze overschreden zouden worden.
Een gesprek over seks buiten je relatie gaan beleven is bedoelt om de kaders van beide partners te schetsen, zodat ieder binnen dat kader kan bewegen met respect voor elkaar. Merk je dat een gesprek vooral een uiten van verwijten is stop het gesprek dan, spreek af dat jullie ieder de tijd nemen om tot rust te komen, om op een rij te zetten wat de individuele kaders zijn en dan opnieuw in gesprek te gaan.
Besluit je om zonder overleg met je partner jouw opties voor een bevredigend seksleven te gaan onderzoeken realiseer je dan dat je met dit besluit jouw partner een keuze ontneemt, dit kan iets zijn dat op een later moment met negatieve impact terugkomt. Natuurlijk is het aan jou of je dit van invloed wil laten zijn op jouw besluit. Vaak hoor ik in gesprekken met cliënten dat zij niet met hun partner gaan praten uit angst om ‘geen toestemming te krijgen’ of ‘omdat er alleen maar gezeur van komt’.
Het kan goed zijn om voor jezelf op een rij te zetten wat de voor en de nadelen voor jou zijn om wel of niet een gesprek met je partner te voeren maar ook om voor jezelf helder te krijgen wat de toegevoegde waarde voor jou is. Misschien wil je geen gesprek hierover aangaan omdat je vind dat het jouw partner niets aangaat wat jij op seksueel vlak onderneemt, misschien wil je geen gesprek aangaan omdat je er niet over wilt ‘onderhandelen’. Je kunt deze argumenten zien als de kaders waarbinnen jij een gesprek juist wel kunt aangaan, je kunt je partner informeren over wat jouw plannen zijn, je kunt je partner laten weten dat jij hebt besloten dit pad te gaan bewandelen.
Het kan inderdaad zo zijn dat jouw partner dan tot de conclusie komt dat dit botst met zijn of haar grenzen en dit impact heeft op het voortbestaan van jullie relatie, dit is iets dat je alleen maar kunt respecteren. Het kan dan goed zijn om samen te kijken naar wat het is dat jullie bindt. Waar de kern van jullie relatie ligt, waar jullie beiden je voor in willen blijven zetten.
Heb je vragen naar aanleiding van deze tekst of worstel je al een tijdje met een onbevredigend seksleven en weet je niet hoe daar invulling aan te geven? Neem gerust contact met me op, vaak kan ik al op een aantal vragen antwoord geven zonder dat daar afspraken voor een gesprek met mij als coach nodig zijn. Natuurlijk is die mogelijkheid er ook, ik werk online/telefonisch wat inhoudt dat ik mijn tarieven laag kan houden en op korte termijn gesprekken kan inplannen (er zijn geen wachtlijsten).