Comfortabel met seks/bdsm

In de gesprekken die ik met vrouwelijke cliënten heb gevoerd komt vaak naar voren dat zij zich geremd voelen in hun beleving van seks. Vaak blijkt een gebrek aan comfortabel voelen hieraan ten grondslag liggen.

Niet comfortabel voelen met het eigen lichaam, niet comfortabel voelen bij wensen van de partner, niet comfortabel voelen met eigen (verborgen) verlangens. Niet comfortabel voelen met naakt zijn of met het dragen van erotische kleding. Al deze zaken werken remmend. Pas wanneer een vrouw zich comfortabel voelt met en in al deze zaken dan ontstaat er een vrij beleven.

Hoe kun je er nu voor zorgen als vrouw (en partners kunnen hierin uiteraard ondersteunen) dat je je comfortabel gaat voelen? Met je lichaam als ook binnen de seks?

  1. Stop met jezelf veroordelen
  2. Besteed zorg en aandacht aan uiterlijk
  3. Koop en draag kleding die jouw gevoel van vrouw zijn bevestigen
  4. Praat over seks
  5. Durf van seks te genieten

Stop met jezelf veroordelen

Eén van de grootste remfactoren is het oordeel dat vrouwen over zichzelf vellen. ‘Ik ben niet mooi, ik ben te dik, ik ga dat lingerie setje niet dragen want dat maakt me een slet’.
Stop met dit oordelen. Durf jezelf mooi te vinden, het kan helpen om een lijstje te maken van dingen aan jezelf die jij mooi vind. Vergelijk jezelf niet met een topmodel, jij bent een echt mens en echte mensen zijn niet perfect maar wel uniek. Je kunt met kleding en schoenen de nadruk leggen op jouw mooiste delen. Misschien heb je slanke benen, of een mooi decolleté, sprekende ogen. Kortom, durf datgene waar je trots op bent te tonen.

Besteed zorg en aandacht aan uiterlijk

Door geen zorg en aandacht aan je uiterlijk te besteden spreek je misschien wel een stilzwijgend oordeel over jezelf uit. Door wel zorg en aandacht aan je uiterlijk te besteden vertel je jezelf dat je het waard bent om aandacht aan te besteden. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een slobbertrui dag, daar is niets mis mee. Maar zodra je geen aandacht meer besteed aan je uiterlijk ga je op meer fronten in het leven loslaten en bestaat er een kans dat je in een negatieve spiraal beland. Er goed uit zien helpt om je goed te voelen, andersom heeft dus ook een wisselwerking.
Vind en volg je eigen weg, zelf ben ik niet iemand die veel make up gebruikt, maar ik verzorg mijn huid wel, ik gebruik een klein beetje mascara om mijn sprekende ogen te accentueren en ik draag graag lange oorbellen omdat deze mijn gevoel van vrouw zijn versterken. Je hoeft dus niet dingen te doen die niet bij jou passen, vaak is er maar een klein beetje nodig om al dat verschil voor jezelf te maken.

Koop en draag kleding die jouw gevoel van vrouw zijn bevestigen

Dit sluit aan bij het punt hierboven. Zorg aan je kleding besteden is tevens zorg aan je uiterlijk besteden. Ook hier kun je gebruik maken van de dingen aan jouw lichaam die jij als mooi ervaart. Trek vooral geen kleding aan die je een ongemakkelijk gevoel geven, het zit ‘m in de details. Een spijkerbroek met een leuke trui of top die iets van een decolleté bloot geeft heeft een vrouwelijke uitstraling, heb je moeite met de inkijk die een decolleté geeft? Trek er dan een kanten hemdje onder aan, dit kan jouw meer gevoel van comfort geven en kan er ook sexy uit zien. Leuke laarsjes of een pump geven een spijkerbroek een heel andere uitstraling. Een korte rok met panty en laarzen toont anders dan een joggingbroek met gympen.
Let ook op dat de kleding die je draagt niet snijdt of te strak zit, in de eerste plaats omdat dit het gevoel van discomfort versterkt, in de tweede plaats omdat het niet mooi staat. Bh’s zijn het grootste voorbeeld van vrouwenkleding waarbij we (als vrouw) de neiging hebben om genoegen te nemen met iets dat net niet goed past of niet lekker zit. Terwijl een bh die goed zit de rondingen mooi vormgeeft. Als je hierover twijfels hebt stap dan eens een lingeriezaak binnen en laat je informeren.

Praat over seks

Wanneer je tijdens seks je geremd voelt zul je er niet optimaal van genieten. Eén van de meest belangrijke voorwaarden voor prettige seks is dat jij je kunt bewegen binnen kaders die voor jou goed aanvoelen. Dat betekent dat je geen dingen doet waar je je niet prettig bij voelt, ook niet om je partner te plezieren. Je partner zal zoveel meer plezier beleven aan seks met jou wanneer jij de dingen doet waar je zelf ook van geniet. Het kan helpen om eens goed te kijken naar jouw seksleven, respecteer jij jouw eigen grenzen of ga je hier nog wel eens overheen? Indien ja, stop daar dan mee.
Maak een lijstje van dingen binnen seks die jij lekker vind en overleg dit met je partner(s). Zijn er zaken die je misschien wel uit zou willen proberen? Praat erover met je partner, er zou geen taboe moeten zijn in het samen praten over seks. Je praat toch ook over wat je graag eet, of welke uitjes jij leuk vind. Zie praten over seks ook als een gespreksonderwerp dat gewoon mag bestaan binnen een relatie (en uiteraard ook wanneer je single bent).

Durf van seks te genieten

Om van seks te kunnen genieten is het relevant dat je ontspannen bent, seks zou niet een verplicht nummertje moeten zijn maar een prettig moment waarin je sensualiteit en seksualiteit geprikkeld wordt. Misschien ben je in een bepaald patroon beland dat niet of niet meer bij jou past. Misschien pas jij je overwegend aan de wensen van je partner aan en zet je jouw eigen wensen op een zijspoor. Ook voor de partner is het prettig wanneer jij weet wat je lekker vind op het gebied van seks, realiseer je dus dat door te kijken naar de elementen binnen seks die jou aanspreken je jullie gezamenlijke beleving prettig(er) maakt. Ik schreef in bovenstaande kopje al dat het belangrijk is dat je je kunt bewegen binnen kaders die goed voor je voelen, dus behalve kijken naar wat je lekker vind is het ook nodig om te kijken naar wat je niet lekker vindt. Soms kan dit botsen met de verlangens van de partner (of andersom).

Tips voor mannen

Bovenstaande tekst en tips zijn geschreven met de vrouw als uitgangspunt, natuurlijk is veel ook toepasbaar op mannen. Dus herken jij als man je in een gevoel van ongemak of discomfort tijdens seks dan zul je zeker ook iets aan de tips hebben, daar waar in de tekst de nadruk gelegd wordt op het vrouwelijk lichaam kun je dit toepassen op jezelf, in feite speelt genderidentiteit geen rol in dit verhaal maar gaat het om wat je kunt doen om jezelf prettig met en in je lijf te voelen.

Tips voor partners

Als partner kun je een positief aandeel leveren in het gevoel van comfort dat jouw partner ervaart tijdens seks. Dit begint vaak bij samen (kunnen) praten over seks. Ga het gesprek aan, zorg er voor dat je tijdens het gesprek een gevoel van geborgenheid creëert, dus ga bij voorkeur niet tegenover elkaar aan tafel zitten maar ga tegen elkaar aan zitten op de bank, of praat als je samen in bed ligt en tegen elkaar aan bent gekropen, ook kun je tijdens een wandeling vaak prettig praten. Richt je tijdens het gesprek op het je partner motiveren om zich te uiten over diens verlangens, zet dus niet jouw eigen seks wensen centraal maar probeer te ontdekken wat jouw partner prettig vind. Help je partner om de kaders opnieuw te definiëren, vaak sluipen in tijd patronen de beleving van seks binnen. Patronen van de ander plezieren met iets waar men zelf geen plezier aan beleeft, of een patroon van seks inzetten als beloning. Seks zou iets prettigs moeten zijn waar je van geniet, net als bijvoorbeeld je kunt genieten van een goede maaltijd.
Wanneer je deze patronen herkent probeer ze dan samen los te laten en meer ruimte te maken voor de flow en dynamiek tussen jullie als sekspartners.

Zou je graag eens met iemand willen praten die onbevooroordeeld omgaat met gesprekken over dit onderwerp neem dan gerust contact met me op.